Tűzijáték – emlékezetessé,

hangulatossá teszi az Ön rendezvényét

Tűzijáték – emlékezetessé, hangulatossá teszi az Ön rendezvényétAz Ön életében fontos eseményeket mi tehetné hangulatosabbá, mint egy látványos tűzijáték? A tűzijáték mindig különleges, mindig emlékezetes, több évszázada jelzi a különböző események fontosságát. Olyannyira így van ez, hogy az Európában a reneszánsz idején megjelent tűzijáték eleinte az egyház kiváltsága volt! A feljegyzések alapján Magyarországon először Mátyás király esküvőjén tartottak tűzijátékot 1476-ban, majd 1686-ban Budavár visszafoglalását ünnepelték meg ilyen módon.

A polgárság csak a XVII. századtól rendezhetett tűzijátékot. Nem véletlen, hogy a II. világháború után Magyarországon a tűzijáték is állami monopóliummá vált, az emberek általában csak augusztus 20-án gyönyörködhettek ebben a feledhetetlen látványban.

A rendszerváltás után a szakma újjászületett, és ma már akár Ön is rendelhet fontosabb eseményekre tűzijátékot.

Keszler László pirotechnikusÜdvözlöm Önt a honlapomon!

Keszler László pirotechnikus vagyok. 2005-ben végeztem el a pirotechnikusi képzést, és a tűzijáték rendezés és a színpadi pirotechnika azóta nem csak munkám, de szenvedélyemmé is vált. Örömmel vállalom a vidéki kiszállásokat, már a tervezés szakaszában az a látvány, az az élmény lebeg a szemem előtt, amelyben Önnek és vendégeinek lesz majd része, mikor megkezdődik a tűzijáték. A tűzijáték effekt robbanását, az éjszaka sötétjében megjelenő fényvirágokat leírni nem lehet – ezt át kell élni. Ha bármiben állhatok az Ön rendelkezésére, hívja a 06/30-625-0038 telefonszámot.

Tűzijáték – engedélyhez kötött

Magyarországon a rendezvényeken tartott tűzijátékok működtetése csak pirotechnikus szakember felügyeletével és irányításával történhet. Ezért ha Ön tűzijátékot szeretne rendelni, ennek előkészítése egy helyszíni kiszállással és terepfelméréssel kezdődik. A terepfelmérés szükséges a tűzijáték engedélyhez, amelynek az Ön szempontjából lényeges pontja, hogy a tűzijáték helyszínén a töltetek, a nézők és a tereptárgyak között meghatározott védőtávolságnak kell lennie.

Mivel a minimális védőtávolság 15 méter, ezért tűzijáték rendezéséhez egy legalább 30 méter átmérőjű kör alakú terület szükséges. Ennél kisebb helyszínen csak bombateleppel lehet tűzijátékot rendezni.

Mi a bombatelep?

A bombatelep (vagy bombetta telep) 16-300 lövésre alkalmas előre összeállított tűzijáték. A bomatelep lőhet ki azonos vagy különböző lövedékeket. Ez utóbbi esetben egy komplett tűzijáték műsor is lehet egy bombatelepben. A bombatelepet csak egyszer kell elindítani, és utána önmaga vezérli a lövéseket. A bombatelep tűzijáték hossza általában 10 másodperctől 3 percig terjed. Bombatelepet magánszemélyek hivatalosan szilveszterkor vásárolhatnak (december 28-tól 31-ig) és ellőheti december 31-én 6 órától január 1-én 6 óráig. Magánszemélyek ebben az időszakban is csak az 1-es és 2-es kategóriába tartozó tűzijátékokat használhatják fel. A védelmi kategória azt határozza meg, hogy egy tűzijáték effektnek mekkora a hatóanyag tartalma.

A tűzijáték összeállítása

Ha megvan a helyszínfelmérés, megbeszéljük mik az Ön elképzelései a tűzijátékról. Alapvetően a tűzijáték hossza, és a terület nagysága határozza meg azt, hogy milyen tűzijátékot lehet készíteni. Egy rendezvényre készülő tűzijáték átlagos hossza 3-5 perc. A látványt (és persze az árat) befolyásoló egyik legfontosabb tényező, hogy ezen az időn belül milyen sűrűn vannak a lövések. A látvány megtervezését teljes mértékben ránk bízhatja, de lehetnek egyéni kívánságai is. A tűzijátékban ugyanis nagyon sokféle effektus (forma, színek, stb.) használható fel. Azt, hogy milyen fényhatások jönnek létre, a tűzijáték bomba határozza meg.

A tűzijáték bomba

Professzionális tűzijáték alapja a tűzijáték bomba. A bombák látványosságát az átmérő adja meg. Szabvány szerint megkülönböztetünk 2-16 collos bombákat (50-400 mm). Magyarországon még augusztus 20-án sem használnak 30 cm-nél nagyobb bombát. A világ jelenleg legnagyobb átmérőjű bombája 122 cm átmérőjű! (48 coll)

A bombák vetőcsövekbe kerülnek, amiket kalodába foglalunk, és ezeket helyezzük el a tűzijáték helyszínén. A tűzijáték bombát egy ún. lökő töltet lövi ki a megfelelő magasságba. A bombán belül több kisebb bomba lehet, amelyeket késleltetett gyújtással megfelelő időben robbantva hozzák létre a tűzijáték effektust. Ezt nevezzük „bontásnak”. Így mindenféle alakok hozhatók létre, pl. szív, hal, pók, krizantém, stb. Vannak színváltó tűzijétákok, amelyek először pl. zöldek, aztán átváltanak pirosba. Így egyedi igényekhez igazodó tűzijátékok is létrehozhatók. Ha például a Magyar Finn Baráti társaság számára készítek tűzijátékot, akkor lehet lőni először fehér-kéket (amik a Finn zászló színei), aztán piros-fehér-zöldet. Figyelembe lehet venni az Ön kedvenc színét, amely dominálhat a tűzijátékban.

A tűzijáték még látványosabbá tehető különböző effektekkel, mint például a rómaigyertya, tűzmozsár, vízesés égő (tévesen: görögtűz), szikraszökőkút, bengál égő.

Tűzijáték árajánlat kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket!